Inleiding
  Actueel
  Verkiezingen
     Bedreigingen
     Betrokken partijen
     PEPSA
  Media
     Partners NiZA
  Economie
     Grondstoffen
     Fatal Transactions
     Partners NiZA
  Goed bestuur
  Feiten
     Geschiedenis
     Kaart Congo
  Quiz!
  Webdagboek
  Fotogalerij
  Links
 
  Overige dossiers
 
 
 
Webdagboeken

webdossier Congo > webdagboeken
verkiezingskalender


Henk Weltevreden
Dunia

Verkiezingsdagboek van Henk Weltevreden - nr. 05 - Rotterdam, 20 december 2006
In den beginne in 1885 schiep Leopold II Congo Vrijstaat en haar wetten. En Leopold Lodewijk Filips Marie Victor, prins van Saksen-Coburg-Gotha, hertog van Brabant, zag dat het goed was er hield er stevig huis. Congo Vrijstaat was woest en ledig en de geest van rubber en ivoor zweefde over het weelderige oerwoud...


Regen

Verkiezingsdagboek van Henk Weltevreden - nr. 04 - Rotterdam, 22 november 2006
Zondag 29 oktober 2006. Het regent in Kinshasa op de dag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In Rotterdam ook, waar Henk met zijn pleegdochter uit Congo ging stemmen.


Animal Farm

Verkiezingsdagboek van Henk Weltevreden - nr. 03 - Rotterdam, 14 november 2006

Het is donderdag 23 november 2006. De uitslag van onze parlementsverkiezingen. Er blijken 274.124 stemmen ongeldig te zijn. Vooral in Amsterdam heerste fraude. Er liggen dozen met stembiljetten tussen het ochtendvuil op de Stadhouderskade. De rode kruisjes drijven in de Ringvaart in Transvaal en tussen de Amstelsluizen ter hoogte van Carré loopt het langzaam vast. Papier.


Stemmen

Verkiezingsdagboek van Henk Weltevreden - nr. 02 - Rotterdam, 7 november 2006

Verkiezingen in Congo. Een langdurige zaak. Niet slechts een hete zomer of laat staan een enkele dag zoals woensdag 22 november 2006 in democratisch Nederland. Wel nee, het duurt meer dan een jaar. Vanaf december 2005 met het referendum tot en met januari 2007 als de locale verkiezingen eindelijk plaatsvinden.


Geen grote praters

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 06 - Bukavu, 30 oktober 2006

Aan de vooravond van de tweede ronde voor de presidentsverkiezingen in de DRC hebben de kiezers het helaas moeten stellen zonder het publieke debat tussen de twee overgebleven kandidaten Bemba en Kabila.


Presentje

Verkiezingsdagboek van Henk Weltevreden - nr. 01 - Rotterdam, 1 oktober 2006

Bij de rechtbank in Kinshasa een klacht indienen. Hoe gaat dat? Hoe is dat?


Kinshasa is de hotspot

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 05 - Baraka, 2 augustus 2006

In bijna alle analyses van vóór de verkiezingen werd er vanuit gegaan dat de problemen zich in het oosten van de DRC zouden voordoen. In Katanga, de twee Kasai, de Kivu’s en Oriëntale. Tijdens de verkiezingen was het in het hele land min of meer rustig en grote ongeregeldheden bleven uit.


Geen ja, geen nee

Verkiezingsdagboek van Jolien Schure - nr. 03 - Lubumbashi, 30 juli 2006

30 Juli 2006 – dag van de verkiezingen. Het jonge koppeltje dat op één fiets voorbijraast en naar iedereen in het dorp roept dat ze ‘op weg’ zijn: “We gaan stemmen, tot later”. De man met de zelfgeknutselde rolstoel die ik later weer, 10 km van het stembureau, naar huis zie rijden. Het oude echtpaar dat zich maar moeilijk laat scheiden als ze ieder afzonderlijk, in het kartonnen stemhokje hun vingerafdruk achter de kandidaat van keuze mogen plaatsen.


Bemba eist z’n geld terug

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 04 - Baraka, 30 juli 2006

Baraka, zaterdagavond om een uur of negen, het geroezemoes neemt toe, we besluiten een kijkje te gaan nemen. Voor het stembureau voor de gerepatrieerde Kongolezen uit Tanzania hebben de eerste mensen al zitting genomen in afwachting van de officiële opening de volgende ochtend om zes uur. De sfeer is gemoedelijk, veel vrouwen met kinderen.


Livingstone in Fizi

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 03 - Baraka, 29 juli 2006

Onderweg van Uvira naar Baraka hebben de journalisten in de auto bij ieder dorp een verhaal. Er zijn twee monumenten opgericht die ter herinnering dienen van twee "massacres" van 1998 en 2000 en waar de mensen in massagraven zijn begraven. Het is moeilijk het gesprek op "good governance" te krijgen en vooral ook te houden. Het gaat om water.


Van Che tot Hewa Bora

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 02 - Baraka, 28 juli 2006

Iemand vroeg zich af waarom de Congolese politici geen programma hebben, iets waarmee ze de verkiezingen ingaan en na een aantal jaar op afgerekend worden, en... waarom niemand zich daar blijkbaar druk over maakt, de internationale gemeenschap meegerekend.Petjes en beloften

Verkiezingsdagboek van Jolien Schure - nr. 02 - Lubumbashi, 27 juli 2006

’s Ochtends is het tijd voor de officiële bezoeken. We spreken een Europese diplomaat die zich zeer optimistisch toont over de verkiezingen. “Het CEI (la Commission Electorale Indépendente; de commissie die de uitvoer van de verkiezingen regelt) heeft bergen verzet met haar organisatie.”


Wie gaat met wie?

Verkiezingsdagboek van René Roemersma - nr. 01 - Bukavu, 26 juli 2006

“Nu moet het toch niet doller worden,” briest Paul Staal, oudgediende in de anti-apartheidsstrijd en collega-verkiezingswaarnemer. Het was ook wel ironisch wat er tijdens een van de briefings gebeurde...


Apenspel en lianen

Verkiezingsdagboek van Jolien Schure - nr. 01 - Lubumbashi, 24 juli 2006

"Het eerste wat ik zie als ik in Lubumbashi uit het vliegtuig stap is een enorm spandoek met de afbeelding van President Kabila. Het is drie uur ‘s nachts en slaapdronken van de vertraagde reis vanuit Brussel verenigen we ons met de contactpersoon die ons door de douane heen helpt."


Meer over de verkiezingen in Congo

Webcolumns uit Bukavu, Oost Congo op www.afrikabouwt.nl

Schrijver Henk Weltevreden zal van half augustus tot half september vanuit Congo (waarschijnlijk Bukavu in Oost Congo) regelmatig columns schrijven over de ontwikkelingen in Congo na de verkiezingen. Vanuit Nederland schrijft hij nu al enkele columns over de verkiezingen. Kijk op www.afrikabouwt.nl