Inleiding
  Actueel
  Verkiezingen
     Bedreigingen
     Betrokken partijen
     PEPSA
  Media
     Partners NiZA
  Economie
     Grondstoffen
     Fatal Transactions
     Partners NiZA
  Goed bestuur
  Feiten
     Geschiedenis
     Kaart Congo
  Quiz!
  Webdagboek
  Fotogalerij
  Links
 
  Overige dossiers
 
 
 
Actueel Congo

Commission électorale indépendente:
CEI-Resultats_provisoires_Presidentielle_20060820.pdf (112 Kb)
+ Résultats partiels publiés par affichage aux CLCR, le 17 août 2006 www.cei-rdc.cd/clcr
+ Résultats de l'élection legislative, du 07-09-2006http://www.cei-rdc.org/legislative/index.html


1-09-60
Congo, de clash der titanen, (door Guy Poppe)
Uitpers, jrg.8, nr.78 (sept 2006)

Maken in Congo de verkiezingen an sich ontegensprekelijk deel uit van de oplossing, zoals de de kiezers zich in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen uitgesproken hebben, ze hebben ook de kiemen voor een ondermijnde toekomst gelegd. Dat was zondag de 20ste augustus al duidelijk nog voor de uitslag officieel bekend was. In volle stadscentrum van Kinshasa openen leden van de presidentiële wacht en milities die trouw zijn aan Jean-Pierre Bemba, het vuur op elkaar. Lees het artikel in Uitpers.

(30-04-06)
Eerste ronde verkiezingen op 30 juli
De Onafhankelijke Kiescommissie (Commission Électorale Indépendente, CEI) heeft de datum van de verkiezingen vastgesteld op 30 juli. Dat is een maand na het einde van de overgangsperiode. De campagne gaat officieel van start op 29 juni.
De grootste oppositiepartij, de UDSP, blijft de verkiezingen boycotten. Vanuit de katholieke kerk in Congo komt kritiek op de ' eenzijdige beslissing' van de Kiescommissie de datum van de verkiezingen na 30 juni te plaatsen. Men vreest dat sommige partijen gaan claimen dat er na 30 juni geen wettelijke instellingen meer zijn.

Een verkiezingskaravaan van
maatschappelijke organisaties en journalisten trekt door 2 provincies in Congo.

Samengepakt in een viertal jeeps zijn vertegenwoordigers van diverse media-, mensenrechten- en vrouwenorganisaties een week de binnenlanden van Oost Congo ingetrokken om de aankomende verkiezingen onder de aandacht van de lokale bevolking te brengen.
Bekijk het verslag.

(07-04-06)
Straatkinderen lopen risico ingezet te worden voor politieke onrust
Tienduizenden straatkinderen in Congo lopen het risico gerekruteerd te worden door politieke partijen met als doel chaos te creeëren, kiezers te intimideren of de verkiezingsresultaten te betwisten.
Veiligheidstroepen in Congo reageren vaak met extreem geweld op demonstraties. In 2005 vielen zelfs doden bij demonstraties tegen verlenging van het mandaat van de overgangsregering, waaronder ook straatkinderen.

Alleen al in Kinshasa gaat het volgens officiële schattingen om zo’n 20.000 tot 25.000 kinderen, zegt Human Rights Watch in een recent uitgebracht rapport.
© 2005 Marcus Bleasdale

Tien jaar oorlog, HIV/Aids, de hoogte van schoolgelden, maar ook beschuldigingen van hekserij, hebben geleid tot een verdubbeling van het aantal straatkinderen. Verstoken van alle basisbehoeften, leven de kinderen in angst en onveiligheid en zijn regelmatig slachtoffer van geweld of misbruik door politie, leger en andere volwassenen.
Meer over het rapport: What Future? Streetchildren in the DR Congo.

(06-04-06)
Grootste oppositiepartij niet kandidaat voor presidentschap
Het verkiezingsbureau (CEI) heeft de registratie van kandidaten voor het presidentschap gesloten. Slechts 25 van de 72 inschrijvingen zijn geldig omdat de overigen de verplichte $50.000 niet hebben betaald. Alle leiders van de huidige overgangsregering hebben zich beschikbaar gesteld. President Kabila heeft zich niet geregistreerd als kandidaat van zijn partij (de PPRD) maar als onafhankelijke ‘kandidaat van het volk’, zoals hij zelf zegt.

Etienne Tshisekedi, leider van de grootste oppositiepartij UDPS, staat niet op de lijst. Hij weigert aan het verkiezingsproces deel te nemen nu niet aan de door hen gestelde voorwaarden is voldaan: heropening van de kiezersregistratie in de regio’s waar de UDPS veel aanhang heeft (eerder had de partij opgeroepen niet te registreren voor de verkiezingen); deelname aan de Media Commissie (HAM) en de Verkiezingscommissie (CEI); registratie onder de naam UDPS, ook al zijn er meerdere UDPS’en in Congo.
Lijst kandidaten en partijen Onafhankelijke verkiezingscommissie.

(07-03-06)
Noodactie voor Congolese NiZA-partner Radio Maendeleo

Bij Radio Maendeleo in Bukavu, Oost Congo, is als gevolg van een plaatselijke storm de antenne omgewaaid. Daardoor is uitzending in gevaar gekomen, is er geen internet verbinding meer en veel schade. De directeur van de radio, Kizito, heeft een oproep gedaan om bij te dragen in de kosten van reparatie en/of vervanging. NiZA heeft besloten 5000 euro bij te dragen.
Zie verder: www.radiomaendeleo.org


(21-02-06)
Parlementair onderzoeksrapport over illegale contracten
Veel Congolese politici en militairen hebben zich tijdens de burgeroorlogen tussen 1996 en 2003 verrijkt door illegale contracten te sluiten met
De nieuwe vlag van Congo sinds 18 febr.
bedrijven. Het gaat om miljoenen dollars aan overheidsgeld. Huidige leidende politici en buitenlandse bedrijven zijn erbij betrokken. De parlementaire commissie Lutundula wil lopende contracten opschorten en verantwoordelijke personen voor de rechter brengen. Publicatie van het rapport is maanden tegengehouden.
Meer informatie.

printversie


Selectie actuele nieuws links:
allAfrica.com nieuwsportaal lokale en internationale pers (Engels en Frans)
BBC: DR Congodagelijks (Londen, Engelstalig)
CongoForumdagelijks nieuwsportaal (Brussel, Frans en Nederlands)
Digitalcongo.netdagelijks. Pro-Kabila (Kinshasa, Franstalig)
Le Potentiel dagelijks. Signatuur: centrum (Kinshasa, Franstalig)
Radio Okapi dagelijks (VN, Franstalig)
Reuters AlertNetdagelijks (Londen)
Le Soft internationalwekelijks. Pro-RCD Goma/Azarias Ruberwa (Kinshasa, Kigali, Franstalig)