Inleiding
  Actueel
  Verkiezingen
     Bedreigingen
     Betrokken partijen
     PEPSA
  Media
     Partners NiZA
  Economie
     Grondstoffen
     Fatal Transactions
     Partners NiZA
  Goed bestuur
  Feiten
     Geschiedenis
     Kaart Congo
  Quiz!
  Webdagboek
  Fotogalerij
  Links
 
  Overige dossiers
 
 
 
Fatal Transactions

Fatal Transactions is een campagne van verschillende internationale ontwikkelingsorganisaties. (Novib, Oxfam, Medico International, Broederlijk delen en NiZA) NiZA huisvest zowel het nationale als het internationale secretariaat.

Fatal Transactions zet zich in voor een effectief systeem om de handel in grondstoffen uit conflictgebieden te controleren. Zodat we zeker weten dat we géén terreur ondersteunen wanneer we een glinsterende diamant, gouden sieraden of benzine aanschaffen.

Fatal Transactions voert wereldwijd actie tegen het gebruik van grondstoffen voor de financiering van oorlogen. De campagne wil dat de bevolking niet de dupe is van de eigen bodemschatten. Grondstoffen horen bij te dragen aan een rechtvaardige sociaal economische ontwikkeling.
Lubumbashi, La Stade Cite Gecamines (foto: J.P. Muteba)

Verschillende westerse bedrijven zijn betrokken bij misbruik van grondstoffen. Fatal Transactions vraagt regeringen en bedrijven ervoor te zorgen dat de handel in grondstoffen niet bijdraagt aan het voortduren van oorlogen in Afrika. Fatal Transactions roept de consument op bedrijven op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Door kritisch koopgedrag en het blijven vragen om maatregelen kunnen we de spiraal van handel en terreur beëindigen.

Congo
Congo is niet alleen rijk aan diamanten. De vraag naar het hightech coltan (Columbium-Tantalum) is de laaste jaren enorm toegenomen. Coltan bevindt zich in elke mobiele telefoon en videorecorder. Het wordt bovendien gebruikt voor de constructie van vliegtuigen en in kernreactoren. Van alle coltan in de wereld zou tachtig procent in de Congolese bodem zitten. De verkoop van coltan leverde verschillende rebellengroepen enorm veel geld op. Ook buurlanden als Rwanda en Uganda verdienen fors aan de exploitatie van de Congolese bodem.

Om er voor te zorgen dat grondstoffen in DR Congo een bijdrage gaan leveren aan vrede en ontwikkeling is meer update informatie nodig. Daarom organiseerde Fatal Transactions op 23 en 24 november 2005 een expert meeting in Brussel.


Uitgebreide informatie over Fatal Transactions vindt u op www.fataltransactions.org

printversielinks naar andere delen van de NiZA site:
Externe links:
Final Recommendations DRC Conference by Saskia Van Hoyweghen