Inleiding
  Actueel
  Verkiezingen
     Bedreigingen
     Betrokken partijen
     PEPSA
  Media
     Partners NiZA
  Economie
     Grondstoffen
     Fatal Transactions
     Partners NiZA
  Goed bestuur
  Feiten
     Geschiedenis
     Kaart Congo
  Quiz!
  Webdagboek
  Fotogalerij
  Links
 
  Overige dossiers
 
 
 
NiZA en media in Congo

NiZA bevordert het democratiseringsproces in zuidelijk Afrika door het steunen van media en door uitwisseling van ideeën en ervaringen met betrekking tot persvrijheid.

Media spelen een sleutelrol waar het gaat om het tot stand brengen van sociale en politieke veranderingen. Media helpen bij het gevecht tegen armoede en onrechtvaardigheid in de Zuidelijk Afrikaanse regio. Onafhankelijke media bieden burgers toegang tot informatie en de mogelijkheid hun mening te uiten.
In landen met vrije media is corruptie beter onder controle en worden publieke gelden meer ingezet voor de ontwikkeling van het land.

In Congo heeft NiZA, in samenwerking met zijn partnerorganisaties, de volgende belangrijke doelstellingen geformuleerd:

    zendmast
  1. Het ondersteunen van verandering van media wetgeving en beleid door het ondersteunen van professionele, lobby en advocacy organisaties.
  2. Het bevorderen van een betere uitwisseling en informatiestroom tussen provinciale media en media in Kinshasa, door het ondersteunen van productie, distributie en uitwisseling van informatie.
  3. Het bevorderen van professionalisering van de media door middel van het onderstuenen van media training organisaties. Bijvoorbeeld op het gebied van technische en ICT vaardigheden, rapporteren, onderzoekstechnieken, het verslaan van verkiezingen.

Partners van NiZA in Congo zijn:
  • Journaliste en Danger
  • Radio Maendeleo
  • Union Nationale de la Presse du Congo

Journaliste en Danger (JED) behartigt belangen van journalisten en strijdt voor versterking van vrijheid van meningsuiting in de Democratische Republiek Congo en andere landen in francofoon centraal Afrika.
journalistentraining


Radio Maendeleo is een community radio station in Bukavu, in het oosten van Congo.

Union Nationale de la Presse du Congo (UNPC) is een nationale belangenorganisatie van journalisten en andere vakmensen werkzaam binnen de media.

Een van de projecten heeft onder meer als doel netwerken op te bouwen tussen verschillende radiostations. Daarbij fungeert één centraal station als kennis-, expertise- en informatiebron en dat is Radio Mandaleo voor Oost Congo.
NiZA ondersteunt onder meer het geven van journalistieke trainingen. Het artikel “Congolese media in beweging” geeft een indruk van de situatie en van een journalistentraining: media-in-beweging.PDF (54 Kb)
printversie


Downloads:Links: