Inleiding
  Actueel
  Verkiezingen
     Bedreigingen
     Betrokken partijen
     PEPSA
  Media
     Partners NiZA
  Economie
     Grondstoffen
     Fatal Transactions
     Partners NiZA
  Goed bestuur
  Feiten
     Geschiedenis
     Kaart Congo
  Quiz!
  Webdagboek
  Fotogalerij
  Links
 
  Overige dossiers
 
 
 
Congo: verkiezingen 2006

De Democratische Republiek Congo bereidt zich voor op de eerste vrije verkiezingen in ruim 40 jaar.

De meerderheid van de bevolking beschouwt de verkiezingen als een historische kans om een einde te maken aan militair bewind, aan onrust, corruptie en wanbeheer; en als een belofte op mensenrechten en sociale en economische voortuitgang.

De huidige overgangsregering heeft als taak deze verkiezingen, voor parlement, provincie en president, te organiseren en voor de benodigde wetgeving te zorgen.

Het is een complexe operatie, die al leidde tot uitstel van de eerste ronde, van juni 2005 naar eind maart 2006. Gezien de problemen rond de registratie van kiezers wordt deze datum wellicht nog doorgeschoven.

Voordat de echte verkiezingen plaatsvinden, moet een referendum worden gehouden over de concept grondwet, die is opgesteld door de huidige overgangsregerig.


Registratie problemen

Volgens de Onafhankelijke Kiescommissie (Commission Électorale Indépendente, CEI) zijn 9.000 registratiecentra en 40.000 stembureau’s nodig voordat het referendum over de grondwet kan plaatsvinden.

Tijdens het referendum (Foto: AP)

In de hoofdstad Kinshasa is de kiezersregistratie in juni afgerond maar in andere delen van Congo verliep het moeizaam. Dit kwam vooral door logistieke problemen door een gebrekkige infrastructuur.


Het referendum over de grondwet

In de conceptgrondwet staat dat Congo een gedecentraliseerde eenheidstaat wordt. De grondwet decentraliseert het bestuur, maar houdt toch vast aan een sterk centraal gezag in de hoofdstad Kinshasa.

Hiertegen was veel oppositie en het was de vraag of een meerderheid van de kiezers ‘ja’ zou zeggen in het referendum. Veel Congolezen staat het misbruik van de vroegere centrale regering van Mobutu nog helder voor ogen en zij geven de voorkeur aan een federaal systeem.


Uitslag van het referendum

Op 18 december vond het referendum over de grondwet plaats. Politieke partijen in Congo en de internationale gemeenschap hebben de bevolking opgeroepen massaal te gaan stemmen en 'ja' te zeggen tegen de nieuwe grondwet. Een verwerping van de tekst zou het land in een 'juridisch vacuüm' storten, zo zei men.

De grondwet decentraliseert het bestuur, maar houdt toch vast aan een sterk centraal gezag in de hoofdstad Kinshasa. Volgens de constitutie zal van de belastinginkomsten 60 procent naar de centrale regering gaan en 40 procent naar de provincies. Een president mag maar twee termijnen van vijf jaar dienen.

Van degenen die bij het referendum over de grondwet gestemd hebben, heeft ruim 84 procent 'ja' gezegd.
informatiebord verkiezingen


Internationale betrokkenheid

De internationale gemeenschap ziet de verkiezingen en hervorming van de veiligheidssector (politie en legers) als absolute voorwaarde voor de politieke, economische en sociale wederopbouw van het land.

Het overgangsproces wordt begeleid door het CIAT (Comité International d’Accompagnement de la Transition), waarvan vijftien landen deel uitmaken. Dit zijn onder meer Angola, België, de vijf leden van de VN Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, VS), Zuid-Afrika, de Afrikaanse Unie, de Europese Unie en MONUC. De Europese Unie betaalt ca. 80% van de kosten van de verkiezingen.

De internationale gemeenschap, vooral vertegenwoordigd door België en Zuid-Afrika, oefent zware druk uit op de partijen om het proces op de rails te houden.

De buitenlandse bemoeienis ondervindt ook kritiek. De Congelese partijen klagen over de aantasting van de soevereiniteit. Anderen denken dat de landen het voorzien hebben op Congo's rijkdommen.

printversie



Externe links:Downloads: