Inleiding
  Verkiezingen
     Kandidaten/partijen
     Opinie
  Feiten
     Korte geschiedenis
     Kaart Zambia
  Economie
     Mijnbouwindustrie
     Opinie
  Hiv/aids
  Civil Society
  Partners NiZA
 
  Overige dossiers
 
 
 
Zambia: leven na de opheffingsuitverkoop

Door Bram Posthumus.
Lees de eerste alinea's en download het hele artikel als pfd bestand.

De huidige regering van Levy Mwanawasa doet het niet eens zo slecht, gegeven de omstandigheden en de kwaliteit van de geërfde boedel toen hij in 2001 staatshoofd werd. De economie groeit met zo’n 5% per jaar, de gigantische buitenlandse schuld is zo goed als weggewerkt en de corruptie wordt aangepakt. Zelfs zijn voorganger Frederick Chiluba bleek niet immuun; hij wordt vervolgd wegens verduistering en fraude. De matig populaire Mwanawasa staat kandidaat voor een tweede (en laatste) termijn.

Wie in Zambia “economie” zegt, zegt eigenlijk “koper”. Dat metaal werd bijna 80 jaar geleden in grote hoeveelheden gevonden aan de grens met Congo. De Britse kolonisten stampten in razend tempo ‘s werelds één na grootste koperindustrie uit de grond. De regering van Zambia’s eerste president Kenneth Kaunda nationaliseerde de boel en maakte er een gigantisch staatsconglomeraat van, het grootste in Afrika. In de jaren ’70 werkten daar zo’n 50.000 mensen; het monster beheerste het leven van 2 miljoen Zambianen. Alles was van de staatsmijnen: het openbaar vervoer, het hotel, de kapsalon, zelfs de voetbalclub waar de oud-PSVer Kalusha Bwalya speelde.

In de jaren ’70 begon de productiviteit in te zakken terwijl de productiekosten omhoog schoten. Tienduizenden mensen verloren hun baan. Het roer moest om en dat gebeurde toen Chiluba’s regering aantrad. “Privatiseren” werd het motto. Soms ging dat goed – vaker ging het verschrikkelijk mis.

Het resultaat mocht ik enkele jaren geleden aanschouwen in Luanshya, een charmant stadje waar de Roan Antelope mijn ooit werk bood aan 5,000 mensen. Ten tijde van mijn bezoek waren dat er nul. Of nee: er zaten een paar mannen verloren in een computerhok op een paar oude PC’s te proberen de administratie overeind te houden. De ramen waren overal kapot, in de mijn zelf kwam niemand meer, uit de afvoerleidingen spoot vuilriekend vocht, de etterende wonden van een overhaaste, afgedwongen en ondoordachte privatisering. Luanshya zelf was een spookstad; een handjevol mensen lummelde wat rond bij de (meest gesloten) winkels.

...........

Download het hele artikel als pdf bestand: Zambia-na-opheffingsuitverkoop.pdf (18 Kb)