Inleiding
  Verkiezingen
     Kandidaten/partijen
     Opinie
  Feiten
     Korte geschiedenis
     Kaart Zambia
  Economie
     Mijnbouwindustrie
     Opinie
  Hiv/aids
  Civil Society
  Partners NiZA
 
  Overige dossiers
 
 
 
Enkele feiten over Zambia

Zambia ligt midden in zuidelijk Afrika en wordt omringd door een achttal landen: Angola, Congo, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Tanzania.

Het land telt ongeveer 11 miljoen inwoners waarvan meer dan een kwart in de twee grote stedelijke gebieden woont: de hoofstad Lusaka en de industriesteden van de Copperbelt tussen Chingola, Kitwe en Ndola.
De rest van Zambia is dunbevolkt, vooral het Westen en Noordwesten, en het merendeel van de bevolking leeft van de zelfvoorzienende landbouw.

Zambia heeft officieel 73 etnische groepen. Hoewel de vermenging zeker in de steden groot is, is het feit dat de bevolking uit vele etnische groepen bestaat nog steeds een belangrijk maatschappelijk en politiek gegeven.De zeven belangrijkste talen zijn: Bemba, Tonga, Nyanja, Lozi, Lunda, Kaonde en Luvale.

Gedurende de 40 jaar na de onafhankelijkheid van Engeland, kende Zambia wel vrede maar weinig welvaart. Het is tegenwoordig is van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Ruim tweederde van de bevolking leeft van minder dan een dollar per dag. Ook de middenklasse heeft grote moeite rond te komen van hetgeen ze verdient.

Een bron van zorg is de eenzijdige economische ontwikkeling. Het land is grotendeels afhankelijk van één bron van inkomsten: de koper- en kobalt mijnen. De landbouw draagt slechts voor 16 procent bij aan de welvaart.

Sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt Zambia geteisterd door HIV/AIDS. In 2005 stierven ongeveer 100.000 mensen aan AIDS en de gemiddelde levensverwachting is gedaald naar 37 jaar. Van de bevolking tussen de 15 en 49 jaar is 16% besmet met HIV. Bepaalde groepen in de samenleving zijn extra kwetsbaar, vooral jonge vrouwen en meisjes. De gevolgen van de ziekte zijn zowel persoonlijk, als in sociaal en economisch opzicht rampzalig.


printversie


Downloads:
Artikel uit ZAM, Zuidelijk Afrika Magazine, winter 2004, door Marieke van Twillert. Duizenden Nederlanders woonden korte of langere tijd in Zambia, waarvan velen als ontwikkelingswerkers. Over mooie idealen en warme mensen: Terug-naar-Zambia.pdf (234 Kb)