Inleiding
  Verkiezingen
     Kandidaten/partijen
     Opinie
  Feiten
     Korte geschiedenis
     Kaart Zambia
  Economie
     Mijnbouwindustrie
     Opinie
  Hiv/aids
  Civil Society
  Partners NiZA
 
  Overige dossiers
 
 
 
Mijnbouwindustrie in Zambia

Onderzoeksrapporten over kleinschalige mijnbouw en edelstenen en over de levensomstandigheden in de Copperbelt

Drie maatschappelijke organisaties in de Zambiaanse Copperbelt deden onderzoek naar de kleinschalige mijnbouwsector met speciale aandacht voor edelstenen. Vrijdag 22 september werd dit rapport in Kitwe gepresenteerd en het is nu te downloaden als pdf bestand.

Mopani kopermijn
Naast koper en cobalt, die middels grootschalige mijnbouwindustrie worden geŽxploreerd, is Zambia rijk aan edelstenen als smaragd, amethyst en aquamarijn. Mijnwerkers graven deze waardevolle steentjes met de hand of met kleine machinerie op, voor verdere export op de wereldmarkt.

De studie van de Catholic Commission for Justice Development and Peace (CCJDP), de Development Education Community Project (DECOP) en de Zambia Congress of Trade Unions (ZCTU) geeft inzicht in de praktijken van deze arbeidsintensieve sector en de onzekere tot slechte omstandigheden voor mijnwerkers en kleinschalige ondernemingen. De markt is gefragmenteerd, er is weinig lokale verwerking en weinig maatschappelijk verantwoorde praktijk.

Download Corporate Social Responsibilty Practices in Small-scale Mining on the Copperbelt, Zambia

In 2005 deden dezelfde drie partnerorganisaties van NiZA een onderzoek naar de situatie in de kopermijnen en het maatschappelijk gedrag van de mijnbouwbedrijven.

Na de privatisering van de ZCCM staatsmijn in 2000 zijn de sociaal-economische levensomstandigheden in de Zambiaanse ĎCopperbeltí sterk verslechterd.
Het rapport stelt belangrijke kwesties aan de orde die de onmiddellijke aandacht vragen van de regering, maatschappelijke organisaties en de nieuwe mijneigenaren:

  • het gebrek aan inzicht in de besluitvorming, waardoor corruptie aan de orde van de dag is;
  • een gebrek aan werkgelegenheid;
  • gezondheidsproblemen;
  • milieuproblemen.

Het rapport zet de sociaal-economische situatie in deze streek af tegen enkele ideeŽn omtrent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het geeft kortom een idee van de belangrijkste zorgen van mensen in de koper-regio, onderbouwd met cijfermateriaal.

Het rapport zette de Zambiaanse overheid aan tot een eigen onderzoek. De partners verwerkten de informatie uit het onderzoek in workshops, waarin ze de lokale bevolking informeerden over de eigen rechten t.o.v. grote ondernemingen.

Download Corporate social responsibility practices in the extractive industry in Zambia

printversie