Inleiding
  Feiten
  Geschiedenis
  Economie
     Olie
     Diamanten
  Politiek
  Goed bestuur
     Ontruimingsacties
  Partners NiZA
  Wist u dat?
  Kaart Angola
 
  Overige dossiers
 
 
 
Angola en goed bestuur

Angola is een land met een politieke elite, zo’n 100 families die in feite alle macht in handen hebben, zowel politiek als economisch.
De hele import- en exporthandel is in handen van deze families en is erg schimmig, ondoorzichtig en corrupt. Hier zijn ook Libanese families bij betrokken.
De civil society is klein en heeft een lage organisatiegraad waardoor het moeilijk is een vuist te maken.

Cabinda

Cabinda, de enclave tussen de twee Congo’s, had vroeger een apart verdrag met Portugal en was geen onderdeel van Angola. Na de onafhankelijkheid heeft Angola de enclave gewoon ingepikt, eind jaren zestig was daar namelijk olie ontdekt.
Het FLEC (Front voor de bevrijding van de Enclave van Cabinda) dat zich eerst verzette tegen de Portugeze overheersing, streed later voor afscheiding van Angola.
Ook in Cabinda is nu vrede en het FLEC is een marginale organisatie geworden. De mensrechtensituatie is sinds 2003 wel verbeterd, maar het Angolese regeringsleger maakt zich nog regelmatig schuldig aan schendingen.
De immense olierijkdom vertaalt zich niet in betere levensomstandigheden voor de meerderheid, die er pal naast woont. De armoede is schrijnend.

Angola-gate
In 2001 kwam in Frankrijk een schandaal aan het licht over wapenleveranties aan Angola dwars tegen een VN wapenembargo in.
Een van de 2 hoofdpersonen was Pierre Falcone, wapenhandelaar en goed bevriend met Christophe, de zoon van Mitterand. Hij haalde vooral veel wapens uit het oude Oostblok die hij zonder de benodigde papieren doorverkocht aan Angola.
Het legde Pierre geen windeieren en hij kocht een huis naast dat van president Bush.
Toen hij werd gezocht door de Franse justitie vluchtte hiij naar zijn vriend dos Santos in Angola. Dos Santos gaf hem de diplomatieke status en bezorgde hem een baantje in Geneve.

Belangrijke problemen die het land het hoofd moet bieden, zijn de terugkeer van vluchtelingen, de herintegratie van Unitarebellen in de bevolking en de enorme corruptie.

In Nederland wonen veel jonge Angolese vluchtelingen, waarvan een deel terugmoet naar Angola. SAMAH zet zich in voor deze zogenaamde ama’s.

printversie


Downloads:
ZAM 2005: Nog steeds geweld in Cabinda: Cabinda-ZAM2005-3.pdf (62 Kb)
ZAM 2003: Leren wat recht is en dan je recht halen: Rechtinangola-ZAM2003.pdf (88 Kb)
ZAM 2003: Nederlandse hulp voor Angolese asielzoekers dreigt te mislukken: amaopvanghuisangola-ZAM2003.pdf (76 Kb)