Inleiding
  Feiten
  Geschiedenis
  Economie
     Olie
     Diamanten
  Politiek
  Goed bestuur
     Ontruimingsacties
  Partners NiZA
  Wist u dat?
  Kaart Angola
 
  Overige dossiers
 
 
 
Diamantwinning in Angola

De tweede bron van inkomsten zijn de diamanten die worden gewonnen langs de rivieren en in de savannegrond van Noordoost Angola. De situatie rond de diamantindustrie lijkt sterk op die van de olie. Staatsbedrijf Endiama is hoodconcessiehouder terwijl buitenlandse bedrijven diamanten mogen winnen. Ook deze bedrijfstak biedt mogelijkheden tot afroming en de uitbuiting van diamantzoekers is groot.

Tot 1998 waren de wingebieden in handen van Unita dat met de export van diamanten de bewapening financierde.
Foto: Rafaël Marques

De Angolese regering wilde deze gebieden terug en huurde de Executive Outcomes (EO) in.
De EO is een oude apartheidsclub, een huurlingenleger dat voor veel geld veiligheidsproblemen oplost. De EO heeft ervoor gezorgd dat Unita geen diamantmijnen meer had.

Tegenwoordig zijn de gebieden in deze Lunda provincies min of meer verdeeld onder generaals, die hun eigendomspapiertjes netjes hebben geregeld in Luanda. Veel van deze generaals hebben een privé-leger dat hun eigen orde en wetten handhaaft. Er is nauwelijks controle vanuit de overheid.

In deze gebieden liepen ook veel guarimperos rond, individuele diamantzoekers uit Angola en omliggende landen. Ze waren een sta in de weg voor de generaals. Toen kwam de Angolese overheid wel in actie: het regeringsleger voerde hardhandige ontruimingsacties uit.
Deze diamanten krijgen wel het Kimberley centificaat. Dat regelt de Angolese regering zelf.
Grote spelers binnen de diamantexploitatie zijn: Lev leview, een Israelisch-Russisch bedrijf, het Zuid-Afrikaans de Beers, Odebrecht uit Brazilië en 2 bedrijven uit de VS en Rusland.

Vroeger gingen alle diamanten in de wereld naar een kantoor van de Beers in Londen, de Diamond Trading Company. Daar werden de diamanten in zakjes gedaan en de grote diamanthandelaren moeten zo’n zakje in zijn geheel kopen. In de zakjes zitten goede en slechte diamanten. Het kantoor had een monopoly positie.
Tegenwoordig is er veel concurrentie uit India en Tel Aviv.
President dos Santos wilde ook wel zoiets en zette in 2001 samen met Lev Leview de Angolan Selling Corporation op in Luanda. Een deel van de diamanten wordt nu via Ascorp verkocht (uiteraard niet die van de Beers).

printversie


Downloads: