Overige dossiers
  Inhoud
  Inleiding
  Historisch overzicht
     jaren 50
     jaren 60
     jaren 70
     jaren 80
     jaren 90
  Reageer
  Colofon
 
 
 
Nederland tegen apartheid 1948 - 1994

In het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) zijn drie organisaties samengegaan: de Anti-Apartheids Beweging Nederland (AABN), de Eduardo Mondlane Stichting (EMS) en het Komitee Zuidelijk Afrika (KZA). Drie organisaties met een lange staat van dienst in de strijd tegen de apartheid en de solidariteit met zuidelijk Afrika. De geschiedenis van deze voorlopers van NiZA en hun vele geestverwanten wordt beschreven in dit webdossier.


Apartheid

Bijna een halve eeuw, van 1948 tot 1994, regeerde in Zuid-Afrika de apartheid. De blanke regering, die maar een kleine minderheid van de bevolking vertegenwoordigde, bouwde aan een strikt doorgevoerde rassenscheiding. Van de bankjes in het park met het bordje 'Slegs vir blankes', tot de wettelijk vastgelegde regels over wie waar mocht wonen of werken en wie met wie mocht trouwen.

Racisme en discriminatie naar huidskleur zijn geen Zuid-Afrikaanse uitvinding, het in wetten vastgelegde apartheidssysteem was dat wel. Apartheid was volgens de VN een 'misdaad tegen de menselijkheid'.


Nederland

Waren de blanke Afrikaners onze verwanten? Of ging de solidariteit uit naar de verzetsbewegingen in Zuid-Afrika en de rest van zuidelijk Afrika? Nederland blies zijn partij mee in het wereldwijde protest tegen de apartheid en het kolonialisme in zuidelijk Afrika. Groepen, comité's, maatschappelijke initiatieven te kust en te keur, en regeringen van uiteenlopende politieke signatuur die schipperden tussen het ondersteunen en het dwarsbomen van deze beweging.geschiedenis reageer colofonlinks