Intro
  Achtergrond
  Projecten
  Jongeren
  Links
  Naslag
                            
 
 
Beira nieuws | agenda | archief (oude website)


1 maart 2002
Stedenband Nieuwsbrief: Maart 2002, Jaargang 7 Nr 1
"Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven"
Jongerenuitwisseling 2002
Annemiek Vriezen

In het kader van de jongerenuitwisseling zijn vier scholieren uit Beira en Managua naar Amsterdam gekomen. Met leerlingen van vier Amsterdamse scholen hebben ze per waterfiets de grachten verkend, zijn ze uitgeweest in Paradiso en hebben ze een gesprek gehad bij de HIV-vereniging en de Daklozenkrant. De afsluiting van het bezoek was een speldag.

Wie waren de gasten uit Beira?
Melo Manuel Melo (20) is net begonnen met de twaalfde (=laatste) klas van de bovenbouw van de Samora Machel-school van Beira. Hij woont met zijn twee zussen, drie broers en moeder in een van de dichtstbevolkte wijken in Beira. Zijn vader ziet Melo niet zo vaak. Die heeft namelijk nog twee andere vrouwen. De vader van Melo werkt als kraanmachinist in de haven. Zijn moeder is huisvrouw en verdient iets bij met het uitlenen van geld tegen rente. Zelf wil Melo graag oceanografie of rechten gaan studeren.

Maria da Graça (21) zit ook in de twaalfde klas. Zij woont met haar ouders en opa in één huis. Maria heeft twee broers. Eén daarvan studeert rechten in Nampula en de ander woont bij haar oom. Haar moeder was ooit secretaresse, soms ook kapster of deed andere klussen om te overleven. Haar vader werkt op de afdeling financiën van het Ministerie van Landbouw. Maria wil zelf graag economie of talen studeren. Maria’s vader is getrouwd met één vrouw: het protestantse geloof staat het hebben van meerdere vrouwen niet toe.

Wat vonden de jongeren ervan?
Maria vindt dat dit soort uitwisselingen veel vaker moeten plaatsvinden. Ze had wel televisie- en videobeelden van Amsterdam gezien, ‘maar je moet het met eigen ogen kunnen zien om het te geloven.’ Maria vond het leuk om vragen te beantwoorden over haar leven in Mozambique.

Rose Zouwer, leerling van het Amsterdamse Fons Vitae Lyceum, is veel met de jongeren opgetrokken tijdens hun verblijf in Amsterdam. Over het voor ons alledaagse ritje met de metro: ‘Dat was voor hen heel bijzonder. Zoiets kennen ze thuis helemaal niet.’

Melo vond vooral het bezoek aan Lelystad indrukwekkend: ‘Hoe Nederlanders het water overwonnen hebben. Geweldig!’ Voor hem stond zijn verblijf vooral in het teken van de vriendschappen die hij gesloten heeft met de Amsterdamse leerlingen: ‘We werden met open armen ontvangen.’

Lees ook:
Conferentie 2000

(1 Kb)

Organisatie:
Ontwikkelingseducatie Stedenbanden Amsterdam – www.ontwikkelingseducatie.nl