Intro
  Achtergrond
  Projecten
  Jongeren
  Links
  Naslag
                            
 
 
Beira nieuws | agenda | archief (oude website)


9 september 2003
Nieuwsbrief Amsterdam-Beira, jaargang 8, nr. 2. Najaar 2003.
Beëindiging van de stedenband: reacties van lezers

Kinderen in actie voor het project
Hoe denkt Beira over het stoppen van de band met Amsterdam? De beëindiging van de stedenband met Beira heeft veel losgemaakt. Een paar schriftelijke reacties van onze lezers:

Amsterdam: schaam je!
Ik heb het hele project Beira-Amsterdam gevolgd en voor mij bleek al heel snel dat Amsterdam het zou laten afweten. Een opmerking als “Beira heeft meer aan de samenwerking dan Amsterdam” is een domme opmerking die alleen door linkse salonfiguren gemaakt kan worden. Misschien denken de Amsterdammers dat het met hun toekomstige partners anders zal zijn? In ieder geval is een hoop geld weggegooid, veel gepraat en weinig tot niets bereikt.
Namens Beira: dankjewel Amsterdam!
Jullie laten ze lekker verrekken. Ik heb wel een beter alternatief dan banden aangaan met steden in landen als Marokko, Suriname, Ghana of Turkije. Amsterdam moet een Europese havenstad als zusterstad kiezen. Daar kunnen jullie dan beter van worden en ik weet zeker dat de stedenband blijft zo lang als Amsterdam er beter van wordt.

D. Mettewie

Van stedenband naar lokale samenwerking, what’s in a name…
Het is toch een vreemd idee om een stukje in de laatste Nieuwsbrief te schrijven, terwijl de contacten van OSA-Ontwikkelingseducatie Stedenbanden Amsterdam met Beira onverminderd doorgaan. Weliswaar wordt de stedenband als zodanig afgebouwd, maar de onderwijsprojecten in Beira blijven bestaan. We zijn dan ook weer driftig bezig met de voorbereidingen van het Driestedenjongerenproject 2003. Dit jaar is het thema ‘multiculturaliteit en globalisering’. In de drie steden, Amsterdam, Managua en Beira wordt in de maanden september t/m november in de maatschappijleerlessen of zoals in Beira in de aardrijkskundeles dit thema behandeld. In totaal doen negen middelbare scholen verspreid over drie continenten mee.
En dan het project ‘De Wereld ligt op Straat’. Kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen St. Jan de Doper en De Achthoek in Amsterdam dansten de benen uit het lijf, balanceerden met diabolo’s, bespeelden duimpiano’s en draaiden zelf de sponsoractie in elkaar om geld in te zamelen voor het weeshuis Casa Tinotenda in Beira…

Annemiek Vriezen. OSA
www.ontwikkelingseducatie.nl

De KIT-Beira connection
Het samenwerkingsverband tussen het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam) en de Universidade Católica de Moçambique (UCM, Beira) is los van de stedenband Amsterdam-Beira ontstaan in 2001. Desondanks kon dit informatieproject qua publiciteit toch aardig meevaren onder de stedenbandvlag, terwijl het KIT en ondergetekende ook al jaren nauw contact onderhielden met NiZA. Er waren veel overlappende relaties en de timmermannen voor het UCM bibliotheekmeubilair waren natuurlijk dezelfden als die van het project ‘Schoolbanken voor Beira’. Mijn persoonlijke band met Beira is even oud als de stedenband zelf. In 1988 werkte ik bij de Eduardo Mondlane Stichting waar de Beira Campagne in dat jaar van start ging. Pas na 13 jaar, en voor een andere werkgever, zette ik voor het eerst voet in Beira. Het is geen voorwaarde voor de UCM-KIT samenwerking geweest, maar een stedenband is een heel logisch en geëigend middel om bewustwording te ontwikkelen bij de betrokken overheden en burgers. Niet een continue stroom geld, maar regelmatig (face-to-face) contact, wederzijdse aandacht en informatie-uitwisseling zijn voorwaarden voor structurele verbeteringen en solidariteit. In deze continuïteit zie ik ook de kracht van een stedenband. Het is daarom heel jammer dat de stedenband officieel wordt opgeheven. Het KIT houdt de relatie met Beira voorlopig nog even aan.

Henk van Dam
Informatiespecialist KIT

Helaas, directe reacties van de gemeente Beira en onze partners hebben we nog niet kunnen opnemen. De gemeente Beira heeft over de op handen zijnde beëindiging nog geen officiële informatie ontvangen van haar Amsterdamse partner. Het is voor NiZA onmogelijk om een reactie te vragen over een beslissing die officieel nog niet is bekend gemaakt. Wel zoemt al langere tijd het gerucht rond en sprak NiZA informeel met verschillende mensen over het naderende einde. De relatie met Amsterdam was en is belangrijk en zowel de gemeente als de particuliere organisaties zien het beëindigen van deze band als een groot verlies voor de stad Beira.