Intro
  Achtergrond
  Projecten
  Jongeren
  Links
  Naslag
                            
 
 
Beira nieuws | agenda | archief (oude website)


9 september 2003
Nieuwsbrief Amsterdam-Beira, jaargang 8, nr. 2. Najaar 2003
De stedenband in vogelvlucht

Weet u nog dat:

  • Beira de stad was waarmee Amsterdam een stedenband wilde opzetten omdat Amsterdam de frontlijnstaten, die de apartheid in Zuid-Afrika bestreden, wilde ondersteunen?
  • De vaargeul van Beira in 1987 werd uitgebaggerd zodat de haven weer bereikbaar werd?
  • De cycloon Eline in februari 2000 een immense ravage aanrichtte in Beira?
  • Amsterdam 350.000 gulden beschikbaar stelde uit het Noodfonds om een groot aantal schoolgebouwen, gezondheidsposten en andere instellingen te herstellen die door de cycloon en overstroming grotendeels waren verwoest?
  • Beira pas sinds 1994 een democratisch gekozen stadsbestuur heeft?

In de jaren dat NiZA de stedenband behartigt, hebben tal van activiteiten plaatsgevonden


Kunstenaars workshop
In augustus 2000 verzamelen 14 kunstenaars uit Bulawayo (Zimbabwe), Berlijn, Bristol, Amsterdam en Götenburg zich in een vissersdorpje langs de kust van Zweden. Deze steden hebben net als Amsterdam een stedenband met Beira. De kunstenaars delen een week lang een atelier. In de verschillende steden wordt het werk tentoongesteld.
‘Waar Europese schilders het vaak hebben over hoe het schilderij tot stand komt en hoe geschilderd is, spraken de Afrikaanse schilders meestal over hun werk als een verhaal’ aldus Harold Schouten, één van de Amsterdamse deelnemers van de workshop.


Aardse Paradijzen
De foto-expositie “Aardse Paradijzen” over het gebruik van parken in Amsterdam en Beira werd op 17 augustus 2002 in het Vondelpark te Amsterdam geopend. Stadsnatuur is een schaars goed, zowel in Amsterdam als in Beira. Op de foto’s laten parkgebruikers zien wat hen opvalt, wat ze mooi vinden of juist niet, waar ze zich aan ergeren of wat ze vrolijk maakt.


Cycloon
Op 21 februari 2000 werd Beira geteisterd door een hevige cycloon. Beelden van mensen vastgeklampt aan bomen in een immense watervlakte staan nog op ons netvlies gegriefd.
Oud-burgemeester Patijn’s reactie op dit drama:
“Onze partnerstad Beira heeft zwaar te leiden gehad onder de cycloon Eline. De gemeente Amsterdam heeft aan de burgemeester van Beira haar steun aangeboden voor de wederopbouw van de stad. (…) Onze allereerste zorg ligt bij het herstel van schoolgebouwen zodat kinderen normaal naar school kunnen gaan. Ook helpen we het uitbreken van epidemieën (zoals cholera) te voorkomen. Onze inzet is hard nodig”.


Schoolbanken voor Beira
Leerlingen in afwachting van de 125 schoolbanken die door de timmermanscoöperatie Apai Apa Mudzi zijn gemaakt.









Burgemeester van Beira
In mei 2000 bezoekt Chivavice Muchangage, de burgemeester van Beira, onze hoofdstad.












Foto-expositie
Scholieren uit Beira en Amsterdam zijn met hun fotocamera’s de stad ingegaan en hebben daarmee het leven van jongeren in hun stad vastgelegd. Dit levert een boeiende foto-expositie op die zowel in Amsterdam als Beira te bezichtigen is.
















Jongerenuitwisseling
Het jaarlijkse jongerenuitwisselingsproject tussen scholieren uit Beira en Amsterdam is elk jaar een groot succes. NiZA, OSA (Ontwikkelingseducatie Stedenbanden Amsterdam) en SAM (Stichting Amsterdam-Managua; Nicaragua) organiseren samen dit uitwisselingsproject. Scholieren debatteren over gezondheid, discriminatie, seksualiteit, milieu en politiek.






Djaaka bezoekt Conservatorium Amsterdam
‘Muziek maken doe je zo!’ Djaaka, de populaire jongensband uit Beira bezoekt in oktober 2002 het Amsterdamse conservatorium. Deze swingende ontmoeting is een groot succes