Intro
  Achtergrond
  Projecten
  Jongeren
  Links
  Naslag
                            
 
 
24 september 2000
Najaar 2000 Jaargang 5, nr 3
Scheiden in Mozambique en in Nederland
Ontmoeting met Osvalda Joana, rechter in Beira.
Romée Lubbers

Osvalda Joana is hoofd van de provinciale rechtbank in Beira en initiatiefnemer van de vrouwenorganisatie Muleide. Romée Lubbers is advocaat en echtscheidingsbemiddelaar in Amsterdam. De twee juristen praten met elkaar over de positie van vrouwen rond echtscheiding, gezag en alimentatie in hun eigen land.

Ik ontmoette Osvalda voor het eerst in een veel te druk en luidruchtig restaurant, maar dat deerde amper, want we hebben uitvoerig en intensief over onze ervaringen met het Nederlandse en Mozambikaanse familierecht gesproken. Wat mij het meest is bijgebleven, is dat Mozambique, als vroegere Portugese kolonie, beschikt over een rechtssysteem dat is gebaseerd op het Portugese recht en dus op het oude Romeinse recht, net als de rechtssystemen van het Europese vasteland. Qua systeem bestaat er dus een forse overeenkomst.

In Mozambique leven echter veel mensen in familieverbanden die niet gebaseerd zijn op het officiële juridische systeem, dat wil zeggen niet op een burgerlijk huwelijk. Officieel is bigamie niet toegestaan, maar veel mannen hebben nog steeds meerdere vrouwen en dus ook kinderen bij meerdere vrouwen. In Nederland is dit anders. Het hebben van meerdere vrouwen tegelijkertijd komt eigenlijk nooit voor. Wel heeft het burgerlijk huwelijk aan betekenis ingeboet en worden er veel kinderen buiten een huwelijk geboren. Maar dan toch meestal in een situatie die erg op het huwelijk lijkt.

Buitenechtelijke kinderen
Het Nederlandse familierecht is de afgelopen jaren ingrijpend vernieuwd en aangepast aan de relatieontwikkelingen van de laatste tientallen jaren. Er wordt inmiddels weinig onderscheid meer gemaakt tussen kinderen die uit een huwelijk worden geboren en kinderen die uit een andere relatie worden geboren, maar de huidige wetgeving is het resultaat van een geheel andere relatieontwikkeling dan die in Mozambique. Daar is het cultureel en historisch al veel langer gewoon om kinderen buiten het huwelijk te krijgen. De Mozambikaanse wetgeving heeft kinderen geboren uit verschillende typen relaties dan ook al veel langer gelijkgeschakeld en is er juist op gericht om die verschillende kinderen bescherming te bieden.

Kind staat centraal
Zoals ik het van Osvalda begrepen heb, zet het recht in Mozambique het belang van de kinderen centraal, misschien zelfs centraler dan het Nederlandse recht doet. Dit bleek onder andere uit de casus die Osvalda mij voorlegde. De rechter bepaalde in die zaak dat de moeder en haar kinderen in het huis van de vader konden wonen, omdat dit voor de verdere verzorging en opvoeding van de kinderen door de moeder het beste was. De rechter bepaalde bovendien dat de moeder en haar kinderen konden leven van de opbrengst van dat gedeelte van het huis dat aan derden verhuurd was. In Nederland zou een rechter een dergelijke beslissing in het belang van de kinderen niet kunnen nemen wanneer het huis uitsluitend eigendom is van de vader. In Nederland zouden de moeder en haar kinderen voor een woning doorverwezen worden naar de Stedelijke Woningdienst en zou de moeder voor het levensonderhoud van de kinderen aangewezen zijn op alimentatie.

Muleide
Osvalda is in Mozambique nauw betrokken bij Muleide, een vrouwenorganisatie voor juridische assistentie. Muleide probeert vrouwen zoveel mogelijk te wijzen op de rechten die zij op basis van de bestaande wetgeving hebben en die rechten ook voor vrouwen toegankelijk en bereikbaar te maken. Er is geen systeem van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo systeem met eigen bijdragen) en ook de infrastructuur is niet van dien aard dat vrouwen gemakkelijk op de hoogte komen van hun rechten en de mogelijkheden die er al zijn.

In Nederland zal een rechter zich niet zo gauw inlaten met een politiek getinte of actiegerichte organisatie, maar ik vind het niet meer dan terecht dat Osvalda zich als vrouwelijke rechter, dus als vrouw die wel van de rechten van vrouwen op de hoogte is, inzet voor de verbetering van de juridische positie van vrouwen. Per slot van rekening heeft zij als rechter de taak de rechten die vrouwen op dit moment al hebben in Mozambique, daadwerkelijk via haar beslissingen vorm te geven. Osvalda Joana brengt als rechter en lid van Muleide theorie in praktijk.