Activiteiten
  Publicaties
 
  Werkveld
  MVO in mijnbouw
      Wat is MVO?
      MVO en NiZA
      Ondersteunen
      Publieksinformatie
      Onderzoek
      Lobby
      Partners in MVO
  Media
  Mensenrechten
 
  Bibliotheek
 
 
Onderzoek platinumbedrijven Rustenburg

Naleven van gemaakte afspraken

Onderzoek naar mijnwetgeving en de praktijk van drie platinummijnen in Rustenburg, Zuid-Afrika. Die studie is in juni 2007 gepubliceerd onder de titel The Policy Gap door NiZA-partner Benchmarks Foundation en sloeg in Zuid-Afrika in als een bom.

Toename platinumvraag: regels verslappen
Beschreven wordt de "gap" tussen wetgeving, beleid en praktijk. Door de toegenomen vraag naar platinum wordt er meer geproduceerd en verslapt de naleving van bestaande regels. De studie beschrijft problemen op gebied van milieu, arbeidsvoorwaarden, gezondheid en veiligheid en de gevolgen voor lokale gemeenschappen.

Drie praktijkvoorbeelden

    1) Mijnwerkers worden gehuisvest in hostels of krijgen een karige bijdrage voor eigen huisvesting. Veel mannen komen daarom alleen, laten vrouw en kinderen noodgedwongen thuis, wonen in slums zonder voorzieningen en HIV/AIDS ligt daar met 60 procent ver boven het landelijk gemiddelde van 20 procent.

    2) Sommige leiders van lokale tribes worden dik betaald door mijnbouwbedrijven, maar de rest van de gemeenschap profiteert niet van de geproduceerde rijkdom in hun omgeving. In een van de onderzochte dorpen blijkt 39 procent van de bevolking nog steeds werkloos, slechts 12 procent van de huishoudens is aangesloten op elektriciteit en 95 procent moet het doen zonder riool.

    3) De mijnbouwbedrijven ontrekken grote hoeveelheden water aan het gebied en natuurlijke dammen zijn doorgestoken, waardoor het gebied de komende jaren droog gaat vallen. Bovendien raakt het grondwater dat er nog is verzuurd door de mijnbouwactiviteiten, wat schadelijk is voor de landbouw in het gebied.


Hoe nu verder?
De Zuidafrikaanse wetgeving geeft weliswaar richtlijnen voor verantwoord ondernemen in de mijnbouwsector, maar de overheid stelt te weinig middelen beschikbaar om toe te kunnen zien op de naleving hiervan. Het rapport eindigt met een reeks aanbevelingen om dit soort problemen te voorkomen of op te lossen.

Bedrijven niet blij
De onderzochte bedrijven zijn niet blij met deze aandacht, maar spreken de onderzoeksresultaten niet tegen. Een bestuurder van Angloplat, een van de onderzochte bedrijven, noemde het rapport "credible and usefull" en beloofde de voorstellen serieus in overweging te nemen. In een ander artikel werd het uitgebreide rapport een "essential reading for anyone interested in the mining industry" genoemd.

Uitbreiding onderzoek
In 2007 hebben we de studie uitgebreid naar Zambia (koper) en Malawi (uranium) en in 2008 naar de DRC (goud en mogelijk kobalt). Het biedt NiZA belangrijke informatie voor toekomstige campagneactiviteiten. We hebben in samenwerking met onderzoeksbureau Profundo bijvoorbeeld al gekeken naar het gebruik van platinum in Nederland/Europa en financiële instellingen die met de 3 onderzochte bedrijven verbonden zijn. Dat gaan we ook doen met de bedrijven die dit jaar onderzocht worden.


Contact met NiZA over dit onderzoek
Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op de projectleider binnen NiZA. Hij helpt u graag verder.

Gerno Kwaks
Hoofd Campagnes
aanwezig: ma-di(tot 13.30)-wo-do-vr
(020) 520 62 43
gerno.kwaks@niza.nl