Bibliotheek
  Collectie
  Online Catalogus
  BIDOC dossiers
  Bronnenlijsten
  Abonnementen
  Correspondenten
  Foto-archief
  Lokale groepen
                            
 
 
Bibliotheek en Documentatie Centrum (BIDOC)

NiZA beschikt over een archief, bibliotheek, en informatie- en documentatiecentrum.

Momenteel is NiZA in het proces om delen over te dragen aan het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Zuid-Afrikahuis, en het Afrika Studiecentrum.

De collectie is nog fysiek aanwezig op het NiZA-kantoor en toegankelijk voor belangstellenden.

De collectie omvat een grote hoeveelheid boeken, foto's, video's, kranten, tijdschriften, knipsels en 'grijze literatuur' uit en over zuidelijk Afrika.

Onze collectie is sinds de jaren '70 opgebouwd door de solidariteitsgroepen die later in het NiZA zijn opgegaan. De collectie wordt dagelijks uitgebreid en geactualiseerd.

Van 1991 tot en met 1998 zijn zo'n 36.000 records met beschrijvingen van artikelen, rapporten, documenten en boeken in een nu afgesloten database (Izadoc) ingevoerd. Vanaf 1999 wordt gewerkt met het bibliotheekprogramma Adlib, waarin jaarlijks ongeveer 3000 nieuwe records worden opgenomen.


Diensten

Wij zijn u graag van dienst bij uw onderzoek, scriptie of andere informatiebehoeften. Hoe specifieker uw vraag of de omschrijving van uw onderzoek, hoe beter het resultaat.

GeÔnteresseerden kunnen beschrijvingen van bij het BIDOC beschikbaar documentatiemateriaal bestellen in de vorm van bronnenlijsten. Het BIDOC beschikt over zo'n 140 bronnenlijsten uit de Izadoc-database over een groot aantal onderwerpen, te selecteren op land of onderwerp. Bronnenlijsten van recente datum uit de Adlib-database zijn bij de documentalisten op te vragen.

Verder kunt u twee grote bibliografische bestanden op CD-Rom raadplegen: de 'South African Studies' en de 'African Studies on CD-ROM' (tezamen 600.000 records).

De collectie wordt niet uitgeleend. Het BIDOC stuurt bronnenlijsten toe, maar geen specifieke artikelen, documenten, etc.


Openingstijden

U kunt de gehele collectie inzien in de bibliotheek op de Van Diemenstraat 200. Kopieerapparaat en video zijn aanwezig.

Het BIDOC is - bij voorkeur na telefonische afspraak - op werkdagen toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur.
telefoon: (020) 520 62 10
e-mail: bidoc@niza.nl


Medewerkers

Kier Schuringa, archivaris;
Anton Dekker, informatie manager