Leerlingen vertonen eeuwenoud verhaal uit Beira


    ANNEMIEK VRIEZEN


    Op 20 oktober was het dan zover. Na een chaotische generale repetitie - zoals dat hoort - waren de groepen 7 en 8 van de Portugese klas van de Amsterdamse basisschool De Spaarndammer klaar. Ze presenteerden op het toneel hun voorstelling aan zo'n honderd leerlingen, variërend van groep 2 tot groep 6. Een bijzondere voorstelling, dat was het zeker.

    e leerlingen hadden onder begeleiding van Mariana Moiana, afkomstig uit Mozambique, een zogeheten karingana ingestudeerd, een traditioneel verhaal over de geschiedenis en de cultuur van Beira. Speciaal voor deze presentatie had Mariana Moiana een hedendaagse versie gemaakt van de karingana, waarin drie kattenvolken -de Mapixanas, de Xingoves en de Xipacanas- het opnemen tegen elkaar. Zij begeleidde het geheel met veel opzwepend tromgeroffel.

    [Foto: OSA] Het optreden was de afronding van de activiteiten van de Portugese klas voor Beira en het lesprogramma over 'water', georganiseerd in samenwerking met Ontwikkelingseducatie Stedenbanden Amsterdam. Over problemen met water hebben de leerlingen een jaar lang gecorrespondeerd met leerlingen van drie basisscholen uit Beira.

    "Karingana, karingana," zo begon onderwijzeres Anamaria Azevedo haar verhaal, gekleed in een heuse Mozambikaanse kleding. Een karingana wordt van generatie op generatie doorverteld, vaak in een groep mensen die in een kring onder de boom zit. Het is een traditie die nog steeds bestaat in Mozambique, maar die aan kracht verliest.
    Leerlingen waren gekleed in doeken en zetten hun teksten en liederen, gezongen in de lokale taal Ronga-Changana, kracht bij met Afrikaanse drums. Het publiek zat ademloos te kijken naar dit spannende verhaal.

    De middag werd afgesloten met een Mozambikaanse hapje en met een dansvoorstelling van Mariana en haar dochter Tatiana. Ze beeldden daarin het dagelijks leven van de Mozambikaanse vrouw uit: kind op de rug, water halen, meel stampen.

    Het was een zeer geslaagde slotmiddag, met veel enthousiaste bijdragen van onderwijzeressen en leerlingen. Op naar een volgend thema.



      naar pagina 4 naar pagina 6