Intro verkiezingen
     Botswana
     Congo
     Malawi
     Mozambique
     Zimbabwe
 
  Overige dossiers
 
 
 
Fotoverslag verkiezingen Mozambique december 2004

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage door Sigrid Spinnox

NiZA-medewerker Berendien Bos was in november twee weken in Mozambique. In twee provincies in het noorden van het land maakte zij de voorbereidingen op de verkiezingen van 1 en 2 december mee."Laten we allemaal gaan stemmen in Mozambique." Met posters, maar ook met toneel en muziek proberen kiezersvoorlichters zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.


In september en oktober hebben veel organisaties zich ingezet om mensen te informeren over de aanstaande verkiezingen. NiZA steunt enkele van hen, zoals vredesopbouworganisatie ProPaz.
CCM (Christian Council of Mozambique) traint lokale waarnemers voor de verkiezingen.

Hoe houd je je eigen politieke voorkeur buiten je werk in het stemlokaal? Mag je wel een fles water of een rit naar het volgende stembureau aannemen van een van de partijen? Allemaal vragen waar de zestig deelnemers van deze training in Nampula intensief over discussieerden.
Het vliegveld van Quelimane (provinciehoofdstad van Zambézia is al vroeg volgestroomd met Frelimo-aanhangers, want vanochtend maakt presidentskandidaat Guebuza zijn opwachting. Tot op de vliegbaan staan de mensen te dansen en te zingen, allemaal getooid in Frelimo-tshirts, vlaggen, petten en capulana's (wikkelrokken).We moeten het uiteindelijk doen met een supersnel rondje van een zwaaiende Guebuza over het vliegveld. Na vijf minuten stapt hij in een helikopter die hem naar de volgende rally zal brengen.


De wielrenclub van Quelimane is voor de gelegenheid omgetoverd tot promotieteam van Frelimo.

Quelimane is een echte fietsstad. Je hebt hier zelfs een fietsverhuurzaak.Op dezelfde dag dat Frelimo een rally op het vliegveld houdt, maakt ook de voorman van de Partido para a Paz, Democracia e Desenvolvimento (PDD, Partij voor Vrede, Democratie en Ontwikkeling) zijn opwachting.Op het plaatselijke voetbalveld staan zijn aanhangers klaar, maar het is duidelijk dat dit een nieuwe partij is. Aanzienlijk minder mensen, vlaggen, t-shirts en capulana's. Wel veel verregende voetballertjes.

Een van de campagnebussen van PDD. Frelimo is beschuldigd van het gebruik van staatsvoertuigen voor haar campagne. In de optochten van Frelimo die ik in Maputo en Nampula meemaak, gaan in ieder geval glimmende 4x4s voorop.


Buiten de provinciehoofdstad Nampula heeft de islamitische partij PIMO een goed alternatief voor verkiezingsposters gevonden. De I in PIMO staat officieel voor ‘independente’, maar dat is een noodoplossing: specifiek religieuze partijen zijn verboden, dus werd ‘islâmico’ ingeruild voor ‘independente’.

Berendien Bos