Economie
  Beleid
  Thema's
  Staf
  Links
                            
 
 
Beleid

Economie Programma

Europa is voor zuidelijk Afrika een belangrijke handelspartner, donor en investeerder. Het beleid van de Europese Unie en van haar lidstaten is van grote invloed op de economische ontwikkeling van deze regio. Deze ontwikkeling wordt ook sterk beïnvloed door het publiek en ondernemingen in Europa.

Methode
Het Economie Programma werkt volgens de NiZA-aanpak. De doelstelling van NiZA is het structureel terugdringen van armoede door democratische processen in zuidelijk Afrika te bevorderen. De drie programma’s van NiZA richten zich op het versterken van de civil society.
Naast de steun aan organisaties in zuidelijk Afrika is het Economie Programma ook actief in Nederland en Europa.

Voor de activiteiten van het Economie Programma geldt het onderstaande model. Het model toont de relaties tussen NiZA, haar partners en overige partijen.



Ngo’s in zuidelijk Afrika
Het Economie Programma steunt partnerorganisaties uit de civil society van zuidelijk Afrika. Voor een slagvaardige civil society is ondersteuning bij capaciteitsopbouw en bij het versterken van onderlinge samenwerking belangrijkrijk.
Zo kunnen organisaties meer invloed verkrijgen op de (inter)nationale besluitvorming, zowel op politiek als economisch terrein. Ook is de steun ook bedoeld om de invloed van de zuidelijk Afrikaanse civil society op de in de regio opererende bedrijven te vergroten.

Europese overheden
NiZA’s Economie Programma lobbyt bij de overheden in Europa, de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie (WHO), de Wereldbank en het Internationale Monetair Fonds (IMF). Het doel van de lobby is de duurzame en rechtvaardige economische ontwikkeling van zuidelijk Afrika. Daarnaast vraagt het Economie Programma aandacht voor de activiteiten, verwachtingen en problemen van ngo’s in zuidelijk Afrika.

Europese ondernemingen
Het Economie Programma informeert ondernemingen in Europa over de wensen, verwachtingen en klachten die haar partners hebben ten opzichte van deze ondernemingen. Hierbij gaat het vooral om ondernemingen die actief zijn in het Zuiden of die handel drijven met ondernemingen aldaar. Ook houdt NiZA zich bezig met het gedrag van ondernemingen in Europa en Nederland op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gedrag van deze ondernemingen wordt getoetst aan richtlijnen zoals deze zijn vastgelegd in het MVO-referentiekader.

Uitwisseling
Een belangrijk aspect van het Economie Programma is het delen van kennis tussen NiZA, haar partners en collega-organisaties. De onderlinge informatie-uitwisseling is erg belangrijk voor het versterken van de ‘civil society’ in zuidelijk Afrika.

Europese publiek
Het Europese publiek wordt op de hoogte gehouden over ontwikkelingen in zuidelijk Afrika rondom de thema’s van het Economie Programma. Hiervoor is de informatie die komt van de partnerorganisaties in zuidelijk Afrika de belangrijkste bron. Deze informatie wordt verspreid via persberichten, publieke debatten, conferenties, publicaties en lezingen.

Samenhang
De vijf clusters van het Economie Programma zijn onderling nauw met elkaar verbonden. Het uitwisselen van kennis, informatie en ervaringen tussen de clusters staat centraal.

Meer informatie
Vragen over het beleid van het Economie Programma kunt u schrijven naar economie@niza.nl t.a.v. manager Gerno Kwaks
Thema's Economie Programma
handelsbetrekkingen | schulden | NePAD
maatschappelijk verantwoord ondernemen | Fatal Transactions