13 mei 2004
Malawi verkiezingsdagboek (1)

Aankomst Lilongwe Airport, mei 2004. Na afdaling van de vliegtuigtrap moet ik me door horden mensen wringen die bordjes omhoog houden met ‘SADC observersmissie’, ‘EISA observersmissie’, ‘EU observersmissie’ en ‘AU observersmissie’. Alleen op mij staat niemand te wachten. M’n mobiel doet het niet, evenmin als mijn bankpas. Creditcards zijn hier nutteloze stukjes plastic. Welkom in Malawi.

  belangrijkste partijen:
United Democratic Front (UDF) o.l.v. Bingu wa Mutharike
Mgwirizano Coalition o.l.v. Gwanda Chakuamba
Malawi Congress Party (MCP) o.l.v. John Tembo
National Democratic Alliance (NDA) o.l.v. Brown Mpinganjira

zie ook:
Election Update Nr.1 (EISA, 28 april 2004)

Het grote aantal observersmissies geeft aan dat men bezorgd is over het verkiezingsproces in Malawi. Het registratieproces was al omgeven met onregelmatigheden en de laatste weken wordt de retoriek van de regeringspartij steeds harder. In ieder geval leven de verkiezingen hier wel en wordt met name Zimbabwe aangehaald als een weg die men niet op wil. De kranten in Malawi hebben het over niets anders.

Tijd om me bij de spelers van de Blantyre Bullets te voegen (de afgelopen tien jaar acht keer landskampioen!) voor de vlucht naar Lilongwe. Na een boeiend gesprek over de nationale voetbalcompetitie in Malawi sta ik in Lilongwe.

Als ik in de taxi naar het centrum zit, vertel ik de taxichauffeur waarom ik hier ben. Gierende remmen en we staan stil. Als ik net denk dat mijn laatste uur heeft geslagen, wordt me gezegd dat ik meer dan welkom ben in Malawi.

Dit wordt gevolgd door een uitgebreide analyse van de politieke situatie in het land, waarvan ik maar de helft begrijp aangezien alle twintig oppositiepartijen aan bod komen. Als ik vervolgens vraag naar de onderlinge verschillen van die partijen word ik vreemd aan gekeken. Hij begrijpt de vraag niet, zegt hij.

Als ik vervolgens uitleg dat ik geïnteresseerd ben in de inhoudelijke verschillen en politieke richtingen klinkt er een daverende lachsalvo (de man is zeker 400 kilo en de lach komt uit de buik). De verschillen tussen de partijen zijn slechts marginaal, legt hij uit. Het gaat om persoonlijke macht. De meeste oppositiepartijen worden geleid door voormalige regeringspartijbonzen die president willen worden. Daarom zijn de aanvallen op deze partijen vaak ook persoonlijk en onder de gordel.

Na als beste vrienden afscheid te hebben genomen, kom ik erachter dat ik flink ben afgezet voor dit ritje naar het centrum. Enfin, de informatie was het zeker waard. Tijdens een bord met spaghetti nog een interessante discussie gevoerd met een paar vertegenwoordigers van de Wereldbank. Vol goede intenties deze mensen, maar vol van modellen en economische kaders en geen flauw idee van wat hun theorie betekent voor de gemiddelde inwoner van Malawi. Het herinnert me er overigens ook aan dat ik de volgende dag op zoek moet naar harde valuta.

PDF versie

Op 18 mei aanstaande zijn er verkiezingen in Malawi. Wiep Bassie is namens NiZA verkiezingswaarnemer. Hij houdt een week lang een online dagboek bij.

Het waarnemen van de verkiezingen in Malawi is een onderdeel van het mensenrechten-programma van NiZA.