Fatal Transactions
      FT in Nederland
 
 
Angola en olie

Terwijl de Angolese rebellenbeweging UNITA zich heeft verrijkt aan de diamantmijnen, financiert de Angolese regering van President Dos Santos de meer dan 25 jaar durende burgeroorlog via olieopbrengsten.

Olievoorraden
Op dit moment is Nigeria de belangrijkste aardolie leverancier in Afrika. Maar over niet al te lange tijd zal het worden ingehaald door Angola. Nog maar kort geleden zijn er voor de Angolese kust reusachtige olievoorraden ontdekt. Internationale bedrijven staan te dringen om deze te ontginnen. Nu al produceert Angola dagelijks een miljoen vaten ruwe olie, en levert het land 8% van alle olie aan de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat deze hoeveelheid binnen 5 jaar verdriedubbeld zal zijn.

De afgelopen tien jaar heeft de Angolese regering jaarlijks twee à drie miljard dollar uit de export van aardolie verdiend. Deze inkomsten vormen 90% van het gehele staatsbudget.
De toenemende winsten zijn echter niet in de staat geïnvesteerd, maar zijn verdwenen in de zakken van de machthebbers. In 1991 raakte 1,4 miljard dollar aan olie-inkomsten ’kwijt’. Dit staat in schrijnend perspectief tot de 200 miljoen dollar die de Verenigde Naties bij elkaar probeerden te bedelen om één miljoen Angolese ontheemden te voeden.

Openheid van zaken
De meeste oliebedrijven weigeren nog steeds openheid van zaken te geven over de betalingen die aan de Angolese regering zijn gedaan. De Angolese bevolking heeft geen idee wat haar bodemrijkdommen waard zijn, laat staan dat ze er toegang tot heeft.
globalwitness.org/campaigns/oil
'All the presidents men: the devastating story of oil and banking in Angola's privatised war'
Global Witness rapport toont aan dat de Angolese elite de door de burgeroorlog veroorzaakte politieke chaos gebruikt voor georganiseerd economisch misbruik en plundering van staatsinkom-sten. Verder persberichten, links, enz.

www.publishwhatyoupay.org
De 'Publish What You Pay' campagne ondersteund burgers in landen als Angola en Nigeria hun overheid verantwoording te laten afleggen over hoe zij de inkomsten uit grondstoffen, met name olie, besteed. Een initiatief van de Soros Foundation, en ondersteund door Fatal Transactions.


Bedrijven die aankondigen wél transparant te willen zijn, kunnen rekenen op sancties van de Angolese regering. Gezamenlijke actie van alle oliemaatschappijen is noodzakelijk. Hiervoor is echter internationale druk nodig.

Fatal Transactions partner Global Witness toont in het rapport ‘All the presidents men: the devastating story of oil and banking in Angola’s privatised war’ aan hoe de Angolese regering, mét een aantal multinationals en andere regeringen, verstrikt is in internationale netwerken van wapenhandel, witwaspraktijken en corruptie.

“Een aanzienlijk deel van Angola’s petrodollars dient voor persoonlijke verrijking en behoeftebevrediging van de leidende elite”, stellen de onderzoekers. Daarmee maken de oliemaatschappijen zich tot medeplichtigen aan een humanitaire ramp.

Fatal Transactions zal zich in de toekomst intensiever bezig gaan houden met de rol van de olie industrie in het Angolese conflict. Hiertoe zal de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de consument worden opgeroepen tot actie.

Angola | DR Congo | West-Afrika