Fatal Transactions
      FT in Nederland
 
  FT Nieuws
 
 
Fatal Transactions

De vrede van Afrika zit in jouw mobieltje!

In jouw mobieltje, mp3-speler of laptop zitten grondstoffen als koper en kobalt. Deze vormen voor veel Afrikanen een bron van ellende. De winning gaat gepaard met oorlog en conflict, maar ook met lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling. Fatal Transactions wil dat de grondstoffen juist bijdragen aan vrede in Afrikaanse landen.

Afrika bezit een enorme rijkdom aan olie, diamanten, goud, koper en kobalt. Maar voor landen als Oost-Congo, Soedan, Nigeria en Tsjaad zijn deze grondstoffen eerder een vloek dan een zegen. Daar zijn ze de inzet van conflicten. Of wordt met de opbrengsten ervan een oorlog bekostigd. Bovendien gaan veel mensen gebukt onder de winning van de grondstoffen. Zoals de mijnwerkers, die werken onder lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Of de lokale bevolking, die kampt met de gevolgen van landonteigening en ernstige milieuvervuiling. Ondertussen verdwijnen de enorme winsten in de zakken van olie- en mijnbouwbedrijven en de Afrikaanse politieke elite.

Word sympathisant van Fatal Transactions!
Sta jij achter de doelstellingen van de campagne Fatal Transactions? Laat het ons dan weten en doneer je naam en emailadres.Fatal Transactions
De internationale campagne Fatal Transactions wil dat de opbrengst uit de handel in grondstoffen niet langer leidt tot geweld en conflict. Grondstoffen moeten bijdragen aan vrede en ontwikkeling in Afrikaanse landen. Dat kan door over te stappen van fatal transactions naar fair transactions

Van Fatal naar Fair Transactions
Goed voorbeeld van een fatal transaction zijn de schimmige contracten tussen internationale olie- en mijnbouwbedrijven en Afrikaanse overheden. Hierin staan geen duidelijke afspraken over de bescherming van de leefomgeving van de lokale bevolking rondom de mijnen. Bovendien zijn deze contracten niet openbaar; de bevolking weet dus niet om hoeveel geld het gaat en welke afspraken er zijn over de winstdeling of het betalen van belastingen.

fotograaf: Rafael Marques
Eerlijke contracten
Fatal Transactions strijdt daarom voor het openbaar maken en de verbetering en aanpassing van olie- en mijnbouwcontracten. Fair transactions moeten zorgen voor een eerlijkere verdeling van de winsten en de rechten van de lokale bevolking garanderen. Alleen dan zijn Afrikaanse grondstoffen de motor achter duurzame ontwikkeling, in plaats van de aanstichter tot armoede en conflict.


>>>> Fatal Transactions in Nederland

>>>> Internationale campagnesite Fatal Transactions