Fatal Transactions
      FT in Nederland
 
 
Slijpen en polijsten in India

De feiten op een rijtje

  • 80 % van de wereldwijde productie van diamanten wordt in India geslepen en gepolijst.
  • Een miljoen mensen in India werken in de diamantindustrie (90% van alle diamantbewerkers ter wereld)
  • Grootste Indiase diamantencentrum: Surat
  • Voornamelijk de kleinere diamanten, van een mindere kwaliteit worden er bewerkt. De grotere karaats diamanten worden vooral in Israel geslepen en gepolijst.
  • De Indiase industrie exporteert jaarlijks $5,2 biljoen aan geslepen diamanten. De diamantenslijpers krijgen hier nog geen kwart van.


De diamantenslijpers

Dat het slijpen en polijsten vooral in India plaats vindt, heeft natuurlijk te maken met de lage loonkosten. In Surat zijn ze zelfs extreem laag: een arbeider krijgt 40-70 dollarcent per geslepen diamant, afhankelijk van de grote. Omdat het slijpen en polijsten van de minuscule steentjes erg arbeidsintensief is, slijpt men hooguit 4-6 diamanten per dag.Hoewel de diamanthandel bijzonder lucratief is, blijkt uit het bovenstaande dat de gewone arbeider hiervan nauwelijks mee profiteert. Ter vergelijking: de Indiase diamant industrie exporteert jaarlijks 5,2 biljoen dollar aan geslepen diamanten; de ruim 1 miljoen slijpers verdienen samen slechts 1,2 miljard dollar.

Daar komt nog bij dat veel slijpers bij hun baas in de schulden staan. Wanneer er belangrijke ceremonies in hun geboortedorp plaatsvinden zijn ze door hun schamele loon vaak niet in staat de busreis te betalen. Hun baas schiet het geld voor, met als gevolg dat veel slijpers verplicht worden hun schuld terug te betalen door jarenlang voor weinig tot niets te werken. De meerderheid van de slijpers zijn jonge mannen, maar er werken ook veel kinderen. Hoewel kinderarbeid onder de 15 jaar in India verboden is, tref je geregeld jongere kinderen in de werkplaatsen aan. De slijpbazen laten de allerkleinste diamanten het liefst door hen slijpen, aangezien ze nog scherpe ogen hebben.


Geen "glitter en glamour", maar stof en ellende

In Surat werken de meeste slijpers onder barre omstandigheden. De slijpmachines zijn veelal verouderd en daarom gevaarlijk om mee te werken. De aandrijving van het slijpwiel bevindt zich onder de werktafel, waardoor arbeiders makkelijk hun benen verwonden. Omdat de diamanten die er geslepen worden van een mindere kwaliteit zijn, komt er veel zwarte stof vrij. De muren van de werkplaatsen zijn daardoor zo zwart als roet, om van de longen van de slijpers nog maar niet te spreken. Tot overmaat van ramp hebben veel arbeiders geen onderkomen in Surat; de werkplaats is daarom tevens hun slaapplaats. Sanitaire voorzieningen zijn slecht en doordat de kleine werkplaatsen vaak overvol zijn, lijden veel mensen aan tuberculose.


Voor meer info over India, klik hier