Media
  Beleid
  Aandachtsgebieden
  Partners
  Jongeren
  Staf
                            
 
  WSIS
  Manyarara prijs
 
  MediaNews
  Publicaties
 
 
VN top over de informatie maatschappij (WSIS)

Inleiding

Introduction | Bridging the Digital Divide | Audio interviews |Medianews |Links
 

Van 16 tot en met 18 november 2005 vond de VN top over de informatie maatschappij plaats. Meer dan 10.000 vertegenwoordigers van regeringen, maatschappelijk middenveld en de private sector van overal ter wereld kwamen bij elkaar in Tunis, de hoofdstad van Tunesië.

Deze top was het einde van een proces dat in 2001 was gestart, gesteund door de VN. Gedurende dit proces zijn plannen geformuleerd om te komen tot een informatie maatschappij ‘waarin mensen centraal staan en dat gericht is op ontwikkeling’.

In 2001 kwam men tot de conclusie dat informatie communicatie technologieën (ICTs) en het internet de wereld meer en meer vormen en dat het daarom belangrijk is dat de groei van deze informatie samenleving voor en door iedereen plaatsvindt.
In een eerste VN Top in Geneve in 2003 kwamen 175 landen overeen plannen te ontwikkelen om het potentieel aan kennis en ICT in te zetten ten gunste van ontwikkeling. De VN Top in Tunis resulteerde in praktische akkoorden tussen landen in de vorm van een ‘ Tunis commitment’ en een ‘ Tunis Agenda’ om de informatie maatschappij verder vorm te geven.

NiZA en haar partner organisaties Media Institute for Southern Africa (MISA) en Highway Africa vonden het belangrijk om actief deel te nemen aan deze mondiale discussie. Doel was ervoor te zorgen dat de Afrikaanse stem gehoord zou worden en dat de Afrikaanse mening vertaald zou worden in de akkoorden die zouden volgen.

NiZA heeft MISA ondersteund om met lobby activiteiten deel te nemen aan de twee VN toppen en aan een aantal voorbereidende bijeenkomsten. Dit als onderdeel van een samenwerkingsverband met andere Zuidelijk Afrikaanse
WSIS Plenary Hall (Bill Thompson)
organisaties. De steun van NIZA aan MISA was ook gericht op het stimuleren van debat in de landen van Zuidelijk Afrika zelf. Een belangrijke resultaat van het werk van MISA en andere organisaties uit het maatschappelijk middenveld van over de gehele wereld is dat de teksten duidelijk aangeven dat vrijheid van meningsuiting ook centraal staat in de informatie maatschappij en dat vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid ook gelden op het internet.

Highway Africa heeft van NiZA ondersteuning ontvangen voor het opzetten van haar Highway Africa Nieuws Agentschap (HANA), dat vanaf het begin heeft gerapporteerd over het WSIS proces. HANA was hierdoor het persagentschap dat het meest heeft gerapporteerd over WSIS. Dit is een belangrijk feit omdat HANA hiermee de rollen heeft omgedraaid: voor het eerst schreven Afrikaanse journalisten in zo’n grote mate over thema’s die voor hen belangrijk zijn, terwijl men bij eerdere VN Toppen afhankelijk was van wat door Westerse media werd aangeleverd.

Het WSIS proces is beëindigd maar dat betekent niet dat de uitdaging hiermee ophoudt voor organisaties zoals NiZA, MISA en Highway Africa. De volgende uitdaging is om ervoor te zorgen dat de thema’s op de agenda blijven en dat commitments ook vertaald worden in concrete acties.

Meer informatie, verslagen en interviews over deze VN top vindt u via onderstaande linken op de Engelstalige website:

Introduction | Bridging the Digital Divide | Audio interviews |Medianews |Links
 
printversion