Media
  Beleid
  Aandachtsgebieden
  Partners
  Jongeren
  Staf
                            
 
  WSIS
  Manyarara prijs
 
  MediaNews
  Publicaties
 
 
MISA Manyarara Prijs

Prijs voor onderzoeksjournalistiek in zuidelijk Afrika

Het Media Institute of Southern Africa (MISA) looft in samenwerking met NiZA jaarlijks de Manyarara prijs voor onderzoeksjournalistiek uit.
Het is ingesteld om journalisten uit Zuidelijk Afrika aan te moedigen en te belonen voor hun keuze voor dit risicovolle genre van onderzoeksjournalistiek.

John Oliver Manyarara
De prijs is een eerbetoon aan Judge John Oliver Manyarara. Als radiojournalist en rechter bij het Hooggerechtshof van Zimbabwe was Manyarara een groot voorvechter van vrijheid van meningsuiting in Zimbabwe. Ook nu nog zet hij zich in voor de verbetering van de persvrijheid in zijn land. De Manyararaprijs is een initiatief van MISA (Media Institute Southern Africa) en NiZA.

De winnaar ontvangt 2000 euro en een studiebeurs van 10.000 euro, gesponsord door PSO. De Manyarara prijs wordt ieder jaar uitgereikt rond 3 mei, internationale dag van de persvrijheid.

Gedeelde winnaars 2006 : Stefaans Brümmers, Sam Sole & Wisani wa ka Ngobeni, en Mabvuto Banda
Een gedeelde eerste prijs dit jaar. De prijs ging naar Mabvuto Banda van The Nation uit Malawi, en Stefaans Brummer, Sam Sole & Wisani wa ka Ngobeni van de Mail & Guardian uit Zuid Afrika.

Banda ontving de prijs voor zijn artikel ‘Mwawa Uses Government Funds for Wedding’. De journalist ontmaskerde hoe Malawi’s voormalig Minister van Onderwijs, Mwana, publieke gelden gebruikte om zijn huwelijk in een sjiek hotel te kunnen betalen. Het artikel leidde tot ontslag van de minister en Mwana werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Het Mail & Guardian team won met hun onthullende artikelen over het Oilgate schandaal. De journalisten deden onderzoek naar de elf miljoen Rand aan belastinggelden die aan de vooravond van de verkiezingen in 2004 naar verluidt in de schatkist van het ANC belanden.

Winnaars 2005 : Hilary Mbobe
De Malawiaanse journalist ontving de prijs voor zijn reportage ‘Debts and Daughters’ die in juni 2004 werd uitgezonden op Inter-World Radio. De reportage ging over de ‘Kupimbira’ praktijken, waarbij families hun dochters verkopen om schulden af te lossen.

Mbobe’s productie is gebaseerd op de ervaringen van een 14-jarig meisje dat op haar tiende als bruid werd verkocht door haar vader, die diep in de schulden zat. De jury vond dat Mbobe’s taboedoorbrekende reportage laat zien dat onderzoeksjournalistiek niet beperkt blijft tot het onthullen van corruptie en mismanagement. Luister naar ‘Depts and Daughters’.

Winaar 2004 : Jacques Pauw
De SABC-journalist Jacques Pauw won samen met zijn team van ‘Special Assignment’ (een programma van de Zuid Afrikaanse publieke omroep) met zijn uitzending over een drugs- smokkelroute door oostelijk en zuidelijk Afrika.

Vier maanden lang deed hij onderzoek in onder andere Tanzania en Mozambique. Pauw spoorde verschillende drugsverslaafden en dealers op om de verslavingsproblematiek in de regio te belichten. Hierdoor belandden Pauw en zijn cameraman Jan de Klerk tijdens het filmen vaak in gevaarlijke situaties. The jury was echter onder de indruk dat Pauw, ondanks het gevaar, er in is geslaagd een zeer goede onderzoeksreportage te maken.

Winnaars 2003: Mzilikasi wa Africa en Jessica Bezuidenhout
De journalisten van het Zuid-Afrikaanse dagblad Sunday Times brachten na vier maanden spitwerk in 2002 een corruptieschandaal aan het licht bij de verkoop van de Komatiland-staatsbossen.

Het bedrijf dat de aanbestedingsprocedure won, Zama Recources, bleek een ‘huwelijksgeschenk’ van 61.000 rand te hebben gegeven aan het hoofd van de commissie die de offertes beoordeelde.

Na de onthulling schrapte de regering de verkoop aan het bedrijf en de omgekochte ambtenaar nam ontslag. Met de verkoop was 335 miljoen rand gemoeid.

Winnaar 2002: Conrad Nyamutata
Nyamutata (verslaggever van The Daily News, Zimbabwe) is beloond voor zijn dappere onderzoek naar de bomaanslag op het kantoor van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC (Movement for Democratic Change) in Harare, op 11 september 2001. Nyamutata maakte aannemelijk dat de politie en geheime dienst bij de aanslag betrokken waren. (meer...)

Winnares 2001: Lynne Altenroxel
Altenroxel (journalist van dagblad The Star) heeft de eerste Manyararaprijs gewonnen voor haar onthullingen over een grootschalige smeergeldaffaire in de medische sector in Zuid-Afrika.(meer...)